Geplaatst op 11 september 2015

Op zaterdag 10 oktober organiseert de werkgroep Nabestaanden Na Zelfdoding Overijssel weer een themadag. Het thema van deze dag is: Het 2e deel van je leven’. U wordt van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Natuurlijk mag u ook anderen meenemen of dit bericht doorgeven aan nabestaanden die mogelijk interesse hebben.

We hebben een leuk programma, met een boeiende inleider en gevarieerde keuze activiteiten. Om u een indruk te geven:

Ton Braakman is de inleider van dit onderwerp. Hij vertelt:

Wanneer één van je dierbaren overlijdt door zelfdoding, is dat één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen die je meemaakt in je leven. Waar kort (en soms ook langer) na de zelfdoding alle details nog zeer scherp voor geest staan, slijt de tijd als vanzelf met de jaren ook herinneringen weg (waren 'die-en-die' nou wel op de begrafenis of niet...?). Maar de herinnering aan de zelfdoding: de vergeet je nooit, al zou je het willen.

Voor veel nabestaanden is de zelfdoding van een dierbare de belangrijkste gebeurtenis uit zijn leven.  Zo belangrijk, dat de zelfdoding zijn leven 'opknipt' in twee delen: ervoor en erna. Ervoor: een 'normaal' leven, misschien zelfs zorgeloos, gelukkig, maar soms ook al leven met de angst voor zelfdoding. Erna: de chaos, de verwarring, de pijn, het verdriet. Het opkrabbelen, vallen en weer opstaan. Nog een keer vallen. Nog een keer opstaan. Nog een keer. En, met de jaren, het besef dat de (herinnering aan de) zelfdoding je leven heeft gekleurd, gestuurd, soms heeft bepaald. Dit alles kan positieve elementen in zich hebben en 'de zon kan weer gaan schijnen'. Maar waar zon is, is ook altijd de schaduw van de herinnering. 

 Praktische informatie:

Zaterdag 10  oktober 2015, 10.30 - 15.45 uur

Sionskerk Zwolle, Glanerbeek 10, Zwolle

Voor informatie kunt u bellen (na 18.00 uur): Janneke: 06 22310114

Aanmelden svp. via mail: nabestaandenoverijssel@gmail.com

Kosten: € 15,- incl. koffie/thee, lunch (te voldoen bij aankomst)

 

‘ Wij hebben jouw persoonlijke inbreng heel erg gewaardeerd’
Familie Robert
‘Vanaf dat je binnen kwam voelde het vertrouwd en goed om alles uit handen te geven’
Diane den Otter-Vos